Mere mystisk Monstress

Århusiansk tekstsymfoni fra Silkefyret

Hvis man følger mig på instagram, kunne man her i ferien se et billede af den smukke bog, I bunden af en hæk ligger en æske, som det lille Århusianske forlag, Silkefyret, har udgivet. Silkefyret har specialiseret sig i at lave yderst smukke udgivelser med kunstfærdige forsider og lækre detaljer. De udgiver ny dansk litteratur og oversættelser af norsk, svensk og tjekkisk litteratur. Jeg har været så heldig at få et anmeldereksemplar af I bunden af busken ligger en æske, som er en antologi af tekster fra 10 forfattere, der danner et skrivefælleskab nede på Godsbanen i Århus. Det er en fantastisk smuk bog både indeni og udenpå.

img_2343

Det er en underfundig lille bog. Der er alle mulige slags tekster i den. Der er digte trykt på grønt papir, der ser ud til, det er håndlavet. Der er noveller om at være barn, noveller om at være ung og noveller om at være gammel… og alt der i mellem. Det er på mange måder en sommerbog, synes jeg. Både på grund af sit lækre omslag, der synes at stå i fuld flor, og så foregår flere af fortællingerne også om sommeren, og med det lidt triste sommervejr vi har haft i Danmark, kunne den være lige det, du har brug for.

Der er mange spændende, mærkelige, interessante tekster i bogen, og jeg kan ikke komme ind på dem allesammen her, men mine to yndlingstekster i samlingen er novellerne “Toxine Fenolsen” af Karen Bek-Pedersen og “‘Ventende ulv’ vender hjem” af Britta Klitgaard.

“Toxine Fenolsen” er en fortælling om en ung drengs sommer fyldt med eventyr. Ham og hans ven, Erling, er sikre på at naboen er en heks. Hendes have er meget mere grøn og frodig end alle andres, og hun har en mærkelig magt over landsbyens mænd med hendes lynende, grønne øjne og solbrune hud. Fortælleren og Erling er selv drenge og kan så småt begynde at mærke effekten af Toxines sælsomme kræfter. Hun er helt sikkert farlig! En nat sniger de sig ind i hendes have, og de er næsten sikre på, at de ser en drage derinde. Eller måske var det en kat, men formentlig en drage. Det er en vidunderlig naiv tekst, der får en til at længes efter de sene sommeraftener, hvor man rendte rundt og legede.

“‘Ventende ulv’ vender hjem” foregår også om sommeren. Fortælleren er denne gang en mand, der har besluttet sig for, at han har oplevet sin sidste sommer. Han har levet et fuldt men ensomt liv, og nu er han taget tilbage til byen, han kommer fra for at ligge sig ud på marken, hvor hans mor i sin tid faldt om af et hjerteanfald, og dø. Sådan som han kan huske, indianerne gjorde det. Han mindes hans barndom i landbyen, mens han går fra bussen ud til hans fødegård i sit bedste tøj. Som ung mand var han forelsket i Lis med de lyse krøller, men Lis gik hen og blev gift med en hel anden. Nu er har han så bestemt sig for at dø i dag, men lige som han skal til at ligge sig ned, vælter en ung pige på cykel. Meget gammelmandsagtigt bliver han lidt irriteret over, at han ikke bare kan dø i fred. Han snøvler sig alligevel op, hjælper den unge pige på benene og indviligere til at hjælpe hende ned til gården nede af vejen, hvor hendes bedstemor bor. Og hvem kommer ud over døren, som de træder ind på gårdpladsen? Det gør Lise med de lyse krøller (og ny lidt linjer omkring øjnene) selvfølgelig. Det er en virkelig hjertevarm og opmuntrende fortælling.

De noveller jeg har udvalgt her er nogle søde solstrålehistorier, men der er mange andre slags tekster i bogen. Der er en novelle om pengeproblemer, psykisk sygdom, grisetransport. Der er pæne afrundede tekster og fragmenterede tekster. Der er tekster til en hver smag, og dem der har smag for lidt af hvert.

En smuk og underfundig bog fra Silkefyret.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mere mystisk Monstress