Århusiansk tekstsymfoni fra Silkefyret

Langt væk og tæt på

Nogen har måske lagt mærke til, at mange af de tegneserier, jeg anmelder her på bloggen er fra forlaget Image comics. Forlaget er creator-owned, hvilket vil sige, at det er skaberne (som den danske oversættelse må være), der ejer forlaget. Det betyder, at der ikke er nogen, der sidder i toppen af forlaget og bestemmer, hvad der skal laves, som det ofte er tilfældet med de store tegneserieforlag. Derfor kommer der tit nogle ret anderledes tegneserie fra Image comics, fordi der er plads til at eksperimentere lidt mere. En af deres nye og meget spændende ting er Afar.

img_2378

“I don’t think I’m dreaming. I’m actually in their bodies somehow.”

Afar handler om søskendeparret Boetema og Inotu, der begge er i teenage alderen, og som tidligt i fortællingen bliver ladt i stikken af deres forholdsvis uduelige forældre, der tager ud for at forsøge at tjene nogle penge som saltfarmere (jeg ved heller ikke, hvad det er). Søskendeparret kæmper med hver deres problemer. Inotu prøver at finde ud af, hvilken slags mand han er ved at blive. Han kæmper for ikke at blive som sin far, der aldrig kan holde på et job ret lang tid af gangen, og altid er fyldt med lidt for fikse ideer. Inotu gør også sit bedste for at lære at læse og skrive, og meget af teksten i bogen er hans dagbog med de stave- og grammatiske fejl, der nu måtte være. Boetema prøver at holde sammen på en familie, der er ved at falde fra hinanden. Hun laver mad og holder hus samtidig med, at hun er mere mor for Inotu, end deres egentlige mor er. Derudover er hun begyndte at få underlige drømme, hvor hun befinder sig i kroppen på de mærkeligste væsner …

Boetema og Inotu kommer ret hurtigt ud i problemer og flygter ud i ørkenen for at finde deres forældre. Og så sker der selvfølgelig alt muligt spændende, som jeg ikke vil afsløre but it’s good.

img_2368

Forfatter Leila Del Duca og illustrater Kit Seaton er to damer med en vild fantasi. Den verden fortællingen foregår i er virkelig interessant, fordi den er i en post-industrialistisk era, hvor maskinerne ligger som store kadavere i landskabet, og ingen kan huske, hvordan man bruger dem. De væsner, som Boetema ser i sine drømme, er også ret vilde. De ligner ikke noget, jeg har set før, og at de har kunnet opfinde så mange forskellige væsner er utroligt.

Noget andet, der også er meget interessant er, at der ikke er en eneste kaukasisk udseende person i tegneserien. Der er som sagt masser af mystiske væsner med røde, gule og grønne hudfarver, og i den verden Boetema og Inotu befinder sig i er der personer af både afrikansk, arabisk, old-egyptisk, asiatisk og indfødt amerikansk udseende. Regionen Boetema og Inotu bord i synes derfor at være meget multikulturel, men altså uden et blegansigt i miles omkreds, hvilket jeg synes er dejligt forfriskende. Især diverse superhelte tegneserier har som regel hovedpersoner med hudfarver i varierende nuancer af creme og æggeskal, selvom Marvel er begyndt at komme lidt mere med i kampen med Black Panther, Ms Marvel og Falcon. Men Afar er sat i en setting helt uden blegfiser, hvilket gør den unik, og det gør også, at det ikke bliver til et issue, at Boetema og Inotu er mørke. Selvfølgelig skal der også være tegneserie og bøger, der viser hvor svært, det kan være at være sort i et samfund, hvor majoriteten er hvide (som The hate you give), fordi det er vigtigt at sætte fokus på. Men jeg synes også, det er vigtigt med bøger som Afar, der er en almindelig fantasy-fortælling som så mange andre, den foregår bare tilfældigvis i et samfund, hvor majoriteten har en mørk hudtone. I denne tegneserie bliver det ikke gjort til noget ekstraordinært, at en ung mørk kvinde kan være heltinden i en fortælling, det bliver selvfølgeligt. Inotu og Boetema bliver hovedpersoner på lige fod med andre hovedpersoner med andre hudfarver, hvilket er lige så stærkt et statement, om end det er mere indirekte. Det er et rigtig godt eksempel på, at selvom fantasy kan foregå i verdener langt væk stadig handler om problemstillinger meget tæt på.

En super fed tegneserie til fantasyfans, der måske også er interessede i at læse mere af kvindelige forfattere og karakterer med større diversitet.

img_2382

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Århusiansk tekstsymfoni fra Silkefyret